Najczęstsze błędy w żywieniu kotów

  • Podawanie karmy nieświeżej.
  • Podawanie karmy prosto z lodówki.
  • Serwowanie kotu mleka. Niektóre koty mają po mleku biegunkę( z powodu nietolerancji laktozy), więc powinny pić tylko wodę. Muszą mieć do niej zawsze nieograniczony dostęp.
  • Karmienie tanimi karmami, dostępnymi w supermarketach. Zawierają one dużo konserwantów i tylko 4 proc. mięsa.
  • Karmienie jednym rodzajem karmy. Należy ją co pewien czas zmieniać, by kot się nauczył, że są karmy o różnym smaku, zapachu, kształcie, konsystencji (suche i mokre). MONOTONNA DIETA TO ZAGROŻENIE NIEDOBORAMI LUB PRZEDAWKOWANIEM NIEKTÓRYCH SKŁADNIKÓW.
  • Podawanie niewłaściwie dobranej karmy. Kot młody – do ukończenia roku - powinien dostawać karmę dla kocięcia i juniora, o większej zawartości białka, wapnia i witamin, niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Z kolei koty starsze i te po kastracji powinny jeść karmę o obniżonej kaloryczności .
  • Karmienie domowym jedzeniem, zawierającym dużo soli, zabójczej dla kota.
  • Przekarmianie. Kot powinien mieć stały dostęp do jedzenia – ale tylko wtedy, gdy nie nadwagi . Kot z nadwagą lub łakomy ze skłonnością do nadwagi powinien dostawać karmę trzy razy dziennie w ilości wg wskazań producenta/weterynarza.
  • Unikanie podawania surowego mięsa. Kot jest mięsożercą, dlatego jego dieta musi być mięsno-tłuszczowa powinien dostawać surowe mięso wolowe i indycze (ze sprawdzonego źródła!).
  • Karmienie kota psim jedzeniem.
  • Podawanie czekolady – jest bardzo szkodliwa dla zdrowia kota, wręcz trująca – zwłaszcza czekolada gorzka, która zawiera najwięcej teobrominy.
  • Podawanie zbyt dużej ilości ryb (zawierają tiaminazę, która niszczy tiaminę. Jej niedobór powoduje nieodwracalne uszkodzenia mózgu i drgawki. Gotowanie niszczy tiaminazę, ale i tak duża ilość składników mineralnych zawartych w mięsie ryb powoduje nadmierne ich wydzielanie w moczu, co może być przyczyną powstania w nim kryształów i kamieni).Ryby są cennym składnikiem diety kota, ale powinny być poddawane obróbce cieplnej.
  • Podawanie kotu kości i rybich ości.